Lezing: Slim Zoeken op Internet met Ewoud Sanders. Wo 22/3/2017 in Velzen-Zuid

Geplaatst 14 mrt. 2017 15:24 door Elsa Berentzen-LOZG   [ 14 mrt. 2017 15:28 bijgewerkt ]


Slimmer zoeken op internet.  
Een interactieve lezing met praktische tips door Ewoud Sanders, taalhistoricus en journalist. 

 

Hoe voorkom je dat je “verzuipt” in de informatie op internet? Hoe zorg je ervoor dat je snel betrouwbare en relevante informatie vindt, bijvoorbeeld voor je profielwerkstuk?

 

Ewoud Sanders is auteur van het boekje Slimmer zoeken op internet dat in een oplage van 160.000 is verspreid op onder meer universiteiten en hogescholen.

 

Slimmer zoeken op internet geeft leerlingen niet alleen tijdens hun schoolloopbaan, maar ook in hun vervolgopleiding een flinke voorsprong. Je wint er veel tijd mee en laat je minder sturen door zoekmachines, want die zijn veel bepalender dan je denkt.

 

Tijdens de lezing komen onder meer aan bod:

  • Snel betrouwbare en relevante informatie vinden
  • Zoeken naar verschillende bestandsformaten 
    (en waarom dat zin heeft)
  • Zoekmachines automatisch voor je laten zoeken
  • Waarom filters op internet en in databanken zo 
    handig zijn
  • Hoe kan je slimmer zoeken op internet goed gebruiken voor je profielwerkstuk

Wegens groot succes en vraag van onze leden hebben we besloten om Ewoud Sanders nogmaals uit te nodigen.

Woe 22 maart 19.30 u bij Gymnasium Felisenum, Van Hogendorplaan 2, 1981 EE Velsen-Zuid.


Honours Programma Retorica 2016

Geplaatst 12 jun. 2016 10:40 door Elsa Berentzen-LOZG   [ 13 jun. 2016 14:19 bijgewerkt ]

Vanaf oktober 2016 biedt Het Landmerk College een honours-programma aan in Den Haag genaamd 'Retorica en de geschiedenis van de Nederlandse democratie', waarin we de kunst van het spreken doceren aan de hand van klassieke historische debatten uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Aan deze cursus werken tot dusver vier Kamerleden mee om als gastheren om een aantal van deze lessen in het Tweede Kamergebouw te houden: op die manier krijgen de leerlingen de kans om écht te ruiken aan de politiek. Drie andere mooie leslocaties zijn: ProDemos, Madurodam en de Raad van State.

Meer informatie en aanmelden: www.landmerk.nl/hpr16.

Toekomst in de Talen: 25 april 2015 bij UvA

Geplaatst 12 apr. 2015 13:04 door Elsa Berentzen-LOZG

Op zaterdag 25 april organiseren studenten van de actiegroep Humanities Rally in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam een informatiedag over talenstudies, "Toekomst in de Talen" geheten. 

Op deze dag zullen de talenstudenten van de Universiteit van Amsterdam alle vragen over de toekomstperspectieven van een talenstudie beantwoorden. Er zijn mini-colleges te volgen en taalspecifieke meet&greets. 
We hebben oud-studenten en docenten uitgenodigd om te vertellen over wat je met een talenstudie kunt worden, of je stage loopt tijdens de studie, of je naar het buitenland gaat en over hoe je je goed voorbereidt op de arbeidsmarkt. De afgestudeerden zullen vertellen over hun werk als bijvoorbeeld vertaler, journalist of diplomaat.

Er zullen ook vertegenwoordigers zijn van de opleiding Klassieke Talen. Onder andere daarom dachten we dat het nuttig en interessant zou zijn voor vijfde- of zesdeklas gymnasiumleerlingen om deze dag bij te wonen. 

Zouden jullie dus op een manier aandacht willen geven aan dit evenement? Bijvoorbeeld op jullie website of via mail.

Laat het ons weten als er vragen zijn, we horen graag van jullie!

Vriendelijke groet,

Amber Hoogenboom en Eefje de Neeling, namens Humanities Rally

Facebookevenement Toekomst in de Talen: 
https://www.facebook.com/events/1571990949737812/

het evenement op de UvA website:

www.uva.nl/toekomstindetalen

LOZG bijeenkomst 13 mei 2014: Slimmer zoeken op Internet met Ewoud Sanders

Geplaatst 28 apr. 2014 16:44 door Elsa Berentzen-LOZG   [ 11 nov. 2014 10:22 bijgewerkt door Alex Claassen ]

UITNODIGING LEZING

Slimmer zoeken op internet
door Ewoud Sanders
op 13 mei 2014

Lokatie: Celeanum Gymnasium, Zoom 37, 8032 EM  Zwolle

Agenda:
19.00 uur ontvangst met koffie en thee
19.15 uur bespreking stand van zaken m.b.t. de Gouden Standaard door oud LOZG-bestuurslid Karel van Haaften
20.00 uur lezing Ewoud Sanders

Ewoud Sanders zal een masterclass geven over slimmer zoeken op internet.
Sanders is historicus en journalist o.a. bij NRC Handelsblad. Van zijn boekje “Slimmer zoeken op internet” zijn al 125.000 exemplaren verspreid op universiteiten, hogescholen, mediaredacties, advocatenkantoren en ministeries. Hoe voorkom je dat je “verzuipt” in de informatie op internet? Hoe zorg je ervoor dat je snel betrouwbare en relevante informatie vindt, bijvoorbeeld voor je profielwerkstuk? Slimmer zoeken op internet geeft je ook voor je vervolgopleiding een flinke voorsprong. Je wint er veel tijd mee en je laat je minder sturen door zoekmachines, want die zijn veel bepalender dan je denkt.

Aan bod komen onder meer:
. Snel betrouwbare en relevante informatie vinden
. Zoeken naar verschillende bestandsformaten (en waarom dat zin heeft)
. Zoekmachines automatisch voor je laten zoeken
. Onnodig tikwerk voorkomen
. Waarom filters op internet en in databanken zo handig zijn
De masterclass is interactief en zeker niet saai!

Graag vooraf aanmelden LOZG leden, leerlingen, ouders en docenten zijn van harte welkom.
Gaarne voor 10 mei a.s. aanmelden bij Mascha Verhagen, mascha.verhagen@lozg.nl, of bij Alex Claassen, claa0128@planet.nl.

1 april 2014 19.15: ALV - U bent van harte welkom!

Geplaatst 18 mrt. 2014 12:44 door Elsa Berentzen-LOZG   [ 18 mrt. 2014 13:26 bijgewerkt ]

Op 1 april 2014 om 19.15 begint de ALV van de LOZG. Aansluitend vindt de verhaalvoorstelling Kind van Heracles plaats. De ALV en bijeenkomst vinden plaats op het Gymnasium Beekvliet, Beekvlietstraat, Sint-Michielsgestel. Route en contactgegevens vindt u hier:
http://www.gymnasiumbeekvliet.nl/Overons/Contact.aspx

Concept Agenda:
 
1 opening
2 ingekomen stukken
3 uitslag enquete
4 Romereis
5 Toptalenten/summerschools
6 Programma komend jaar
7 Nieuwe bestuursleden
8 Rondvraag
 

Platform voor Rhetorica: Scaliger

Geplaatst 12 jan. 2014 06:15 door Stefan@qlouder.com   [ 12 jan. 2014 06:15 bijgewerkt ]

In 2011 hebben Jordi Wiersma en Niko Schonebaum Scaliger opgericht als platform voor hun ideeën voor onderwijs. Zo willen ze de inspiratie uit hun eigen studies overdragen op scholieren. Deze zomer was er een zomerschool Retorica: een daverend succes! Door het jaar heen biedt Scaliger programma's retorica op middelbare scholen. Meer informatie vindt u op www.Scaliger.nl

LOZG zoekt nieuwe bestuursleden

Geplaatst 12 jan. 2014 06:14 door Stefan@qlouder.com   [ 12 jan. 2014 06:14 bijgewerkt ]

Het bestuur van de LOZG is op zoek naar nieuwe, enthousiaste collega’s. Bent u ouder van een gymnasiast en gaat het gymnasiumonderwijs u aan het hart, reageer dan snel. Binnenkort houden we een voorlichtingsbijeenkomst voor kandidaat-bestuursleden.

Schoolbesturen houden uitbreiding van gymnasia tegen

Geplaatst 12 jan. 2014 06:13 door Stefan@qlouder.com   [ 12 jan. 2014 06:14 bijgewerkt ]

De jaarlijkse loting voor middelbare scholen is weer begonnen. In de grote steden zijn de categoriale gymnasia weer erg populair. Hoe komt het toch dat de belangstelling voor de gymnasia ieder jaar toeneemt maar het aantal beschikbare plaatsen gelijk blijft? Zouden kinderen met capaciteit en interesse voor een gymnasium niet garandeerd een plek moeten krijgen. Ouders en kinderen maken zich weer op voor enkele zenuwslopende weken. Ze weten allemaal dat de uitgeloten geen kans meer maken op een school van hun keuze. Sommigen gaan zelfs de stad uit. Hans Verhage, rector van het 4de Gymnasium in Amsterdam schreef het volgende stuk in de NRC van 19 maart 2011. Moeten ouders niet zelf de handen ineen slaan en een nieuwe school starten?

Van Bijsterveldt: proefvertaling klassieke talen blijft intact

Geplaatst 12 jan. 2014 06:12 door Stefan@qlouder.com   [ 12 jan. 2014 06:13 bijgewerkt ]

De proefvertaling klassieke talen blijft onderdeel van het centraal eindexamen. Het vak Klassieke Culturele Vorming (KCV) wordt samengevoegd met Latijn en Grieks tot twee nieuwe vakken èn er komt een Gouden Standaard voor gymnasiaal onderwijs. “De kwaliteit van de klassieke talen in de gymnasiumopleiding blijft op deze manier gewaarborgd. Deze vakken zijn van grote waarde voor een ambitieuze studiecultuur en ruimte voor excellentie,” aldus minister Marja van Bijsterveldt.
Lees hier het volledige persbericht van het ministerie van OCW.

Exameneisen in beweging

Geplaatst 12 jan. 2014 06:11 door Stefan@qlouder.com   [ 12 jan. 2014 06:11 bijgewerkt ]

Nieuws voor de huidige vijfde- en zesdeklassers. Zij hoeven toch nog niet te voldoen aan de eis dat voor Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één 5 op de eindlijst mag staan. Vooralsnog gaat deze regel pas in als de huidige vierde klas eindexamen doet.
In reactie op een brief van de VO-raad en het LAKS laat staatssecretaris Van Bijsterveldt de Tweede Kamer weten dat de verzwaring van de exameneisen gefaseerd wordt ingevoerd. In haar brief van 26 augustus stelt de staatssecretaris dat havisten en vwo’ers pas per schooljaar 2012-2013 maximaal één vijf voor Nederlands, Engels of wiskunde mogen halen. De andere aanscherping van de exameneisen gaat wél door met ingang van het schooljaar 2011-2012. Vanaf dan moeten alle leerlingen gemiddeld een voldoende halen voor het Centraal Examen. Dat betekent dat de huidige vijfdeklassers volgend jaar alleen nog tekorten mogen halen die ze kunnen compenseren.

1-10 of 22